Wednesday, 11 March 2015

REVIEW: LENOVO A5500



Assalamualaikum


Sebelum ni, syira pernah review Lenovo A889. Sekarang ni syira nak review pulak tablet keluaran Lenovo iaitu Lenovo A5500 atau A8-50. Syira beli masa bulan Disember tahun lepas seingat syira. Syira bukanlah gadget freak tapi syira suka bagi reward kepada diri syira bila dah penat lelah bekerja. Hihi. Sebelum ni pun, memang syira target nak beli tab untuk kegunaan online business syira. Alhamdulillah, hasil bekerja secara online syira dapat beli sebijik untuk diri sendiri. Hihi


Gedabak besau ,muka cek tau


Harga berapa? Mesti soalan ni selalu orang tanya. Masa syira beli harga yang syira dapat setelah penat nego dengan apek tuan kedai, last price RM650 for original set. Free casing, free charger etc. Apa yang membuatkan syira tertarik nak angkat Lenovo A5500? 


8" wideview IPS Display
Yes. Sebab besar sangat. Besar daripada muka syira. Hahahha. Display tab ni sebesar 8 inci. Haaaa kalau cakap tak cukup besar lagi tak tau la kan.


Slim dan ringan
Salah satu sebabnya ringan. Tak berat sangat pun kalau nak usung sana sini. Berat tab ni cuma 350g ja tau. Ketebalan tab ni lebih kurang 9mm thin. Slim ke idok? 


Slimnya lahai.. Tuannya bila lagi? Haha


Dolby Digital Plus dengan dua speaker
Yang ni paling excited, sebab sound tab ni best! Speaker di kiri kanan. Nak layan movie ke lagu ke running man ke memang best. Sebab sistem tab ni menggunakan Dolby Digital Plus. Alaa macam GSC Cinema tu. 


Midnight blue gituuuu..


Bateri so far syira guna boleh bertahan selama lapan jam kalau guna secara tidak berterusan. Syira guna mostly untuk online je. Kegunaan lain kadang-kadang main game. Itu pun kalau dah bosan sangat. Terus-terang syira puas hati guna tab ni. Superb bagi syira.Harga pun berpatutan. Tab ni dikeluarkan dalam 4 warna. Masa syira beli tu ada warna putih dan biru ja. Kalau ada merah dah lama syira rembat!


Yang mana satu idaman kalbu awak semua?


Full specifications boleh usha SINI SINI SINI






Thursday, 5 March 2015

AWAS THIRD PARTY SCAMMER




Assalamualaikum



Report polis telah dibuat. Biar pihak polis yg menjalankan siasatan. Syira pun dah go through process soal siasat (macam Gerak Khas tu hihi). Alhamdulillah syira post ni bertujuan untuk clear nama syira yg dah busuk  disebabkan si scammer tak guna ni. Tak tau la nama betul ke tak. Mostly yg kena tipu dgn dia masa dia guna nama ig @iman.lala. Lepas tu dia tukar. Bagi yg tak tau, terpinga² syira cita pasal apa, apa si penipu ni buat. Okay, penipu ni dah salahgunakan no akaun syira untuk scam org lain. Kononnya jual dress bunga². KONON!! Come on lah, syira jual produk kecantikan. Celah mana jual dress pulak :(


Bila customer dah deal dgn dia, dia kasi no akaun syira. Bila customer dah bank in atas nama syira, dia cakap dia akan pos. Memang takkan pos la kalau pic dalam igshop dia pun gambar curi. Then customer tunggu barang tak sampai². Wechat & Instagram kena block. So cust ni nak cari siapa? Of kos la cari syira sebab payment atas nama syira. Ye idok? Syira ni dijadikan kambing hitam. Tak tau menahu benda gapo dio kena maki free² dgn cust dia yg dah mengamuk. Siap ugut nak report polis lagi. Sebelum uols nak report syira, syira report dulu at least syira boleh defend diri syira dah teraniaya ni. Sob sob 


Antara motif yg pihak polis percaya .
● dia nak beli something dkt syira tapi gunakan org lain utk bank in atas nama syira, so that dia boleh guna resit tu utk beli dr syira. Nak barang free ke?
● dia nak claim cakap duit tersalah bank in. So nak minta transfer balik. .


Gituuu tapi alhamdulillah la si licik ni tak sempat nak tipu syira. Dia pun dh block syira dkt wechat. Kantoi agaknya  Nasihat syira kpd semua, pls make sure masa buat payment nama penerima tu nama pemilik bisnes. Benda ni boleh jadi pada sesiapa shj. Kalau la kan, Kalau.. ada lagi mangsa yg nak claim dekat syira(yela, tak tau brapa ramai yg dia tipu), pls bertimbang rasa. Jangan la maki hamun. Tau marah. Jgn main ugut syira nak buat itu ini. Syira boleh report awak tau sbb mengugut syira? (Abam polis kata boleh report hihi). Cakap elok² kemukakan bukti payment so on. Then kita slow talk. Tapi syira malas la nak amik tindakan. Tau uols naik hantu sebab kena tipu. Mak jemah pun stress kena aniaya. Hihi Hopefully cepat² la polis tangkap dia ni. Jahat bebenor. 
      






                                               
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page