Thursday, 5 March 2015

AWAS THIRD PARTY SCAMMER




Assalamualaikum



Report polis telah dibuat. Biar pihak polis yg menjalankan siasatan. Syira pun dah go through process soal siasat (macam Gerak Khas tu hihi). Alhamdulillah syira post ni bertujuan untuk clear nama syira yg dah busuk  disebabkan si scammer tak guna ni. Tak tau la nama betul ke tak. Mostly yg kena tipu dgn dia masa dia guna nama ig @iman.lala. Lepas tu dia tukar. Bagi yg tak tau, terpinga² syira cita pasal apa, apa si penipu ni buat. Okay, penipu ni dah salahgunakan no akaun syira untuk scam org lain. Kononnya jual dress bunga². KONON!! Come on lah, syira jual produk kecantikan. Celah mana jual dress pulak :(


Bila customer dah deal dgn dia, dia kasi no akaun syira. Bila customer dah bank in atas nama syira, dia cakap dia akan pos. Memang takkan pos la kalau pic dalam igshop dia pun gambar curi. Then customer tunggu barang tak sampai². Wechat & Instagram kena block. So cust ni nak cari siapa? Of kos la cari syira sebab payment atas nama syira. Ye idok? Syira ni dijadikan kambing hitam. Tak tau menahu benda gapo dio kena maki free² dgn cust dia yg dah mengamuk. Siap ugut nak report polis lagi. Sebelum uols nak report syira, syira report dulu at least syira boleh defend diri syira dah teraniaya ni. Sob sob 


Antara motif yg pihak polis percaya .
● dia nak beli something dkt syira tapi gunakan org lain utk bank in atas nama syira, so that dia boleh guna resit tu utk beli dr syira. Nak barang free ke?
● dia nak claim cakap duit tersalah bank in. So nak minta transfer balik. .


Gituuu tapi alhamdulillah la si licik ni tak sempat nak tipu syira. Dia pun dh block syira dkt wechat. Kantoi agaknya  Nasihat syira kpd semua, pls make sure masa buat payment nama penerima tu nama pemilik bisnes. Benda ni boleh jadi pada sesiapa shj. Kalau la kan, Kalau.. ada lagi mangsa yg nak claim dekat syira(yela, tak tau brapa ramai yg dia tipu), pls bertimbang rasa. Jangan la maki hamun. Tau marah. Jgn main ugut syira nak buat itu ini. Syira boleh report awak tau sbb mengugut syira? (Abam polis kata boleh report hihi). Cakap elok² kemukakan bukti payment so on. Then kita slow talk. Tapi syira malas la nak amik tindakan. Tau uols naik hantu sebab kena tipu. Mak jemah pun stress kena aniaya. Hihi Hopefully cepat² la polis tangkap dia ni. Jahat bebenor. 
      






                                               

20 comments:

  1. teruknyaa main aniaya camni..na'uzubillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa.. zaman sekarang ni orang sanggup buat apa saja untuk duit :(

      Delete
  2. motiff nya dia nak menyusahkan org lain je, padahal duit x dapat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tau la awak. Nasib lagi tak sempat

      Delete
  3. salam kenal..singgah blogwalking kat sini..

    wahh takutnya kena aniaya camni..penipu memang licik ade je idea nak nipu..semoga polis dpat cari die cepat2 kan.

    ReplyDelete
  4. takutnya kalau terjadi dekat diri sendiri kan.
    PG datang dari segmen emas putih :) Nak follow dekat sini, tapi tak nampak button follow. later PG follow ya :)

    fellos. jemput join GA iPhone 5S here ya :)

    ReplyDelete
  5. tu la cabaran bg mereka yg bisnes online. mmg kena hati2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sometimes takut nak kasi akaun no sebab tak sure dia potential buyer ke tak.

      Delete
  6. ish.. macam ni pun bole menipu ye? dasyattt.. memang nekad betul ni

    ReplyDelete
  7. Nasib baik tak bank in lg...klu tak rm60 lesap job x de...penipu btl...cik za tu guna no ni..0164387198...guna nm syarikat citrra bisnes enterprice

    ReplyDelete
  8. Nasib baik tak bank in lg...klu tak rm60 lesap job x de...penipu btl...cik za tu guna no ni..0164387198...guna nm syarikat citrra bisnes enterprice

    ReplyDelete
  9. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete
  10. Pm sy perlu kan kerja 0136920641

    ReplyDelete
  11. Pm sy perlu kan kerja 0136920641

    ReplyDelete
  12. Pm sy perlu kan kerja 0136920641

    ReplyDelete

 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page