Saturday, 2 January 2016

Tempat Menarik Bila Bercuti Di Penang



Assalamualaikum

Baru² ni syira pi bercuti di Penang. Lebih kurang mini honeymoon laa. Husband syira last minute ajak pi bercuti. Mula tu plan nak ke Langkawi. Pakej tu ada tapi keta sewa pulak yg tak ada. So, kami pilih Penang jelah memandangkan syira tak explore lagi Pulau Pinang ni.

Penginapan kami sepanjang 3 hari 2 malam ni di TH Hotel Penang. Under Tabung Haji. Berdekatan dgn Bayan Lepas. Rate untuk 3h2m masa syira booked RM246.74 termasuk tax etc. Totally recommended kalau you guys mai Penang. Bilik sgt luas. Serius cakap. Antara facilities yg ada kafe, conference room, courtyard dan banyak lagi. Bilik yg syira stay tu ada aircond, tv, wifi. Tapi.. wifi slow sikit. Macam kentut ja line huhu.




Lepas check in, kami terus pi Penang 3D Trick Art Museum, Georgetown. Masa kami pi tu orang tak ramai sangat. So tak dak la crowded dalam tu kalau nak bergambar. Tiket masuk RM15/pax. You guys jangan risau dalam tu ada pekerja yg akan assist kita supaya dapat bergambar dengan betul. Bagi syira memang sesuai kalau pi dengan family.






Plan lepas tu pusing Padang Kota. Sebelah ja dengan muzium tadi. Hujan rintik masa tu. So berhujan sikit la kami. Padang Kota dah tak macam dulu. Dah cantik sekarang. Orang cakap kalau mai Padang Kota ni wajib try mee sotong & coconut shake. So here we go! Lepas penat beratur hampir setengah jam (ramai gila kot) baru dapat. Alhamdulillah memang berbaloi beratur sebab sedap. Sepinggan RM5. Kalau nak tambah extra sotong RM7. Coconut shake RM4.






Lepas makan terus pi Pesta Penang, Sg Nibong. Saja ja jalan sana. Tapi syira nak cita la kat ampa, jangan parking dekat dgn rumah orang sebab kami terkena ke terpaksa bayaq RM6. Sepanjang perumahan tu ada tuan rumah yg jaga. Nasib kami laaa sob sob. Pesta Penang ni banyak orang jual barang selain permainan macam fun fair tu. Syira tak main just jalan² cuci mata. Sempat la rembat 2 helai tshirt. Kehkeh.




Sarapan kami hari kedua di Tamcruzz Roti Bakar. Try roti bakar telur gegar. Memang bergegaq wei sebab sedap. Sampai dok teringat lagi rasa roti tu. Nak try? Nanti waze Bayan Cafe, Persiaran Bayan sebab sebelah ja Bayan Cafe. Lepas tu kami pi Bukit Bendera. Tiket masuk RM10/pax. Kalau fast lane RM30/pax. Apa beza dia? Alah konon yg fast lane tak payah beratur panjang. Sama ja bagi syira. Syira tak rushing sangat so tak kisah nak beratur. View atas tu priceless. Memang lawa.

                            
                                     
                                     

Lepas tu plan nak pi Penang Street Art tapi kecewa parking full. Mungkin peak hour kot masa kami pi. So terus tukar plan pi Gurney Plaza. Depan Gurney Plaza ni pantai so boleh la ampa nak chill lepak. Syira dah biasa lepak so just cari makan ja dalam tu. Sebab kami nak ke Batu Ferringhi lepas tu. Mesti semua tahu kan pemandangan sana memang lawa. Syira just jalan-jalan ja. Sementara tunggu Night Market Batu Feringghi. Syira sempat la belikan ole-ole utk family. Murah-murah belaka cek habaq.






Sebelum balik hotel kami perkena Nasi Kandar Line Clear. Kalau mai Penang tapi tak try nasi kandaq memang satu kerugian. The original nasi kandaq kot. Memang layan. Husband syira suka betul dapat makan. Hihi




Last day kami terus pi Snake Temple lepas check out. Dekat ja dengan hotel. Syira dengan acah berani snap dengan ulaq sawa. OMG gila geli. Sebelum balik kami singgah Queenbay. Cari makan pastu shopping sikit.





So far, perbelanjaan kami sepanjang 3 hari ni tak lebih daripada RM1200. Satu yg syira tak berapa berkenan kalau jalan tengah jammed kan semua nak hon keta. Padahai ampa tau kan jammed, nak hon apa bendanya haha. Kalau ampa mai Penang boleh la pi tempat yg syira cerita tu. Ada lagi tempat yg best macam Wonderfood, Taman Rama-rama dll.


Lama tak naik feri..Bye Penang :)


29 comments:

  1. laaa,, bab bab hon hon tu memang trademark penang lahh... orang jb dah biasa dahh kenaaa kat sana. hahahhaa. :)

    ReplyDelete
  2. bestnya pergi Penang. saya dah lama tak ke sana. macam susah nak sampai. teringin nak lepak di Batu Ferrighi :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Guna samsung j7 & super wide lens :)

      Delete
  4. Wowwww nice blog! Tapi sy nak tau pasal kereta sewa boleh tak?

    ReplyDelete
  5. Sy x suka kbykn pemandu kat penang kuang ajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka hon hon walaupun dah tau jam hihi

      Delete
  6. akk, pesta penang, sg nibong tu mmg ade setiap hari ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  7. Assalamualaikum Tuan/Puan.
    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : PADANG dan BUKITTINGGI Tour, ACEH Tour, MEDAN Tour, JAKARTA dan BANDUNG Tour, JOGJAKARTA Tour ,BALI MUSLIM Tour dan LOMBOK.

    Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya.
    Contact person :
    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah ( Tour & Transportation Manager )
    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays
    www.kitaholidays.cf
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  8. Wahh best baca...syifa..nak tau pasal kereta sewa tu..bole review ckit ;)

    ReplyDelete
  9. Wahh best baca...syifa..nak tau pasal kereta sewa tu..bole review ckit ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suami syira cari dekat fb seingat syira sebab kami stay kedah je. org keta sewa tu pun stay kedah

      Delete
  10. batu ferringhi night market bukak pukul brpe? byk jualan x situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Normally dalam pukul 7 malam. Banyak sangat. Takut rambang mata ja awak nanti :)

      Delete
  11. Saya nak g penang ni. Feeling : tak sabar!! Tq awk utk info !!

    ReplyDelete
  12. Saya nak g penang ni. Feeling : tak sabar!! Tq awk utk info !!

    ReplyDelete
  13. Keta sewa byk kt penang ni..book dlm mudah.com pn bley..klo nk yg ada driver skali pn ada..merangkap tour guide la..

    ReplyDelete
  14. Keta sewa byk kt penang ni..book dlm mudah.com pn bley..klo nk yg ada driver skali pn ada..merangkap tour guide la..

    ReplyDelete
  15. lani ada pesta pineng lagi syok la

    ReplyDelete
  16. Pesta penang tu setiap hujung tahun ja, bulan Dec.. Acara wajib setiap tahun kt penang..start cuti sek bln november smpai abis cuti sekolah December.. 😊

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke LOMBOK ISLAND, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

    ReplyDelete
  18. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete
  19. Hmmm sy pn Nk g nnt tp Nk g langkawi dl kemudian baru ke Penang..nk singgah seari je... Mcm xckup plak.. Haha cti 4 Ari je.. Cam mane nie?

    ReplyDelete
  20. Hmmm sy pn Nk g nnt tp Nk g langkawi dl kemudian baru ke Penang..nk singgah seari je... Mcm xckup plak.. Haha cti 4 Ari je.. Cam mane nie?

    ReplyDelete
  21. terbaik....


    *********************************************
    *********************************************

    Assalamualaikum Tuan/Puan.
    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini.

    *********************************************
    *********************************************

    Kami suami/isteri ada menjual sambal ikan bilis dengan harga serendah RM12 per gram.


    Kunjungi page FB kami


    https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/
    https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/
    https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/
    https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/
    https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/

    *** copy link atas dan paste di web browser ***


    Sesiapa yang tak sempat nak masak.
    Sesiapa yang nak bawak travel/camping/naik gunung
    Sesiapa ada anak/kenalan yang belajar di asrama.
    Sesiapa yang suka ratah sambal ikan bilis.
    Sesiapa yang nak berjimat sikit
    Sesiapa malas kopek ikan bilis.
    Dan sesiapa sahaja.


    Penyelesaian nya adalah sambal ikan bilis.


    tq admin








    ReplyDelete

 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page