Wednesday, 5 October 2016

6 Minggu Hamil.. Tapi Tak Nampak Baby..


Assalamualaikum


Baru baru ni syira pi klinik untuk pengesahan pregnancy. Perasaan memang berdebar debar sebab pengalaman pertama kan. So noob sikit apa yang perlu syira buat. Tujuan syira pi klinik untuk pengesahan kandungan dah berapa bulan.

Selesai isi borang register semua, staf klinik tanya syira "Puan dah buat upt test dekat rumah? Kalau ada gambar boleh tunjukkan tak" ujarnya lembut. Syira pun tunjuk la gambar dekat dia. "Tahniah puan, memang betul puan dah pregnant" Tersenyum syira.

Lebih kurang 5minit juga tunggu doktor masuk kerja sebab masa tu waktu rehat. Lepas doktor dah sampai, syira dan husband dipanggil masuk. Mula-mula dia tanya asal mana, stay mana. Agak friendly la doktor ni. "First day period of your last period bila ye puan?" Nasib syira ni jenis yang catat setiap kali datang period. Korang kena catat tau kalau dah kawin nanti sebab penting sangat.

"First day period on 17th August" bagitau syira dekat doktor sambil doktor tu dok key in info dalam monitor dia. "Your baby should be dah 6 weeks and 5days. Congrats" Alhamdulillah dah sebulan lebih rupanya. "Jom kita scan" doktor tu cakap. Syira cakap dalam hati "eh dah kena scan ke?"

Syira ikutkan jelah. Maybe prosedur klinik swasta macam tu kot. Masa nak scan tu, tetiba pundi kencing syira kosong pulak dah. Hahaha mana la cek tau kena tahan kencing sebelum scan ultrasound. Ini pun korang kena take note tau sebelum scan kena minum air at least 2 gelas 30 minit sebelum jumpa doktor.

Lepas dorang bagi syira minum, dipanggil masuk balik. Hati berdebar tak tau nak cakap. Doktor sapu apa benda ntah dekat perut. "Sejuk?" tanya doktor. "Tak lah" ringkas syira jawab. "Bukan awak, tu yang dalam tu" Ceh dia maksudkan baby. Tergelak husband syira.

Mata kami tertumpu dekat skrin monitor, doktor tunjuk la ini pundi kencing, dinding rahim etc. Tapi,.. doktor cakap "baby puan tak nampak lagi. It should be somewhere right here" Syira dengar dah cuak. Puas doktor tu pusing kiri kanan still tak nampak jelas dekat mana.

Syira dah mula risau. Kenapa tak nampak. Doktor cakap "Maybe your baby was too tiny. Kandungan belum matang but then saya risau akan risiko hamil luar rahim" Rasa macam nak luruh jantung syira masa tu dengar. Macam nak nangis.

Then doktor cakap "apa kata puan refer dengan hospital. sana nanti dorang lagi detail" Enough with that. Syira pi hospital Shah Alam untuk buka buku pink. But then doktor cakap no need to scan in this state. 6minggu terlalu awal untuk scan sebab takkan nampak. Hmm mana satu nak percaya. Syira dah risau sangat ni. Next check up baru doktor nak scan. Sebab masa tu baby dah masuk dua bulan lebih.

Mommy mommy sekalian, pernah tak alami isu macam ni? Share sikit pengalaman korang. Sebab kakak syira first scan pun masa kandungan dah 5 bulan. Help me. Risau. Hmmm. Doakan syira dan baby ye.

5 comments:

  1. tahniah dear! sis pun preggy 6week.. tp lom scan lagi :P
    normally walaupun bby kecik tapi dr scan boleh nampak dot gitu.. means betul2 positif preggy.. takut kandungan luar rahim je.. inshaaAllah xde ape2.. g klinik kerajaan la.. ada scan buat buku merah sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yang risau. Terima kasih doakan syira :(

      Delete
    2. Assalamualaikum
      senang sekali saya bisa menulis kisah nyata kami
      dan berbagi kepada teman-teman disini.

      Meski hidup dalam keprihatinan, karena hanya mengandalkan penghasilan dari jual gorengan, namun rumah tangga kami terbilang harmonis. Jika berselisih paham, kami selalu menempuh jalan musyawarah. Hal itu wajib kami terapkan untuk menutupi aib dan segala bentuk kekurangan yang ada dalam rumah tangga kami agar tidak terdengar oleh orang luar. Karena begitulah pesan dari para orang tua kami.

      Hari demi hari aku habiskan hanya untuk bekerja dan bekerja. Hal itu aku lakukan, selain sadar akan tanggung jawabku sebagai orang tua , juga ingin menggapai harapan dan cita cita. Yah, mungkin dengan begitu ekonomi keluargaku dapat berubah dan aku bisa menyisihkan sedikit uang penghasilanku itu untuk masa depan anak-anakku dikemudian hari. Namun semua itu menjadi sirna.

      Selanjutnya kami pun melangkah untuk mencobanya minta bantuan melalui dana gaib tanpa tumbal,alhamdulillah dalam proses 1 hari 1 malam kami bisa menbuktikan.

      Jalan ini akan mengubah kemiskinan menjadi limpahan kekayaan secara halal dan tidak merugikan orang lain.

      Alhamdulillah semoga atas bantuan ki witjaksono terbalaskan melebihi rasa syukur kami,
      saat ini karna bantuan aki sangat berarti bagi keluarga kami.
      Bagi saudara-saudaraku yg butuh pertolongan silahkan hubungi
      Ki Witjaksono di:0852-2223-1459
      Supaya lebih jelas kunjungi blog http://bocorantogelsingapura59.blogspot.co.id

      atau KLIK DISINI

      Delete

 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page