Wednesday, 4 April 2018

Review: Rawat Selsema Bayi Dengan Garlic Balm


Assalamualaikum

Sejak dua menjak ni kan kejap hujan kejap panas. Kadang siang panas terik, bila mai petang sikit hujan. Disebabkan cuaca tak menentu ni Medina kena selsema pulak. Alhamdulillah nasib tak demam. Kalau demam lagi pening kepala ibu. Sepanjang medina selsema, syira tak bawak pun jumpa doktor.

Kalau boleh, syira taknak biasakan medina dengan ubat. Kita cuba rawat dengan remedy yang sedia ada. Kalau memudaratkan baru syira bawak jumpa doktor. Syira gunakan Garlic Balm homemade daripada ZM Beauty. Produk ni agak viral dekat facebook. So sebagai ibu ni, syira cuba la. Sebab tengok testimoni gempak gila.



Apa yang best pasal Garlic Balm ni?

*Tak panas dan sejuk
Selalukan balm ni panas tapi Garlic Balm ni tak panas. So sesuai sangat kalau nak gunakan untuk baby daripada pantang. Lagipun cepat meresap ke dalam kulit.

*Tiada paraben dan bahan kimia
Yang ni faktor paling penting sekali kalau kita nak guna untuk diri sendiri atau orang lain. Sebab kita kena pastikan betul-betul selamat digunakan.

*100% diperbuat daripada bawang putih
Hahahha.. yang ni syira nak tergelak sikit. First time syira dapat Garlic Balm ni, buka ja penutup dia bau semerbak bawang putih. Bawang putih yang dah digoreng gituuu. Macam nak makan pun ada. So bila sapu dekat medina tak dak la bau busuk sebab kalau orang tua dulu dorang kan bakar bawang putih pastu campur dengan minyak sikit.

*Mempunyai kelulusan KKM
Alhamdulillah produk ZM Beauty ni mendapat kelulusan KKM. Jadi selamat digunakan sebab 100% bahan yang digunakan organik.

Masa malam pertama syira sapu dekat Medina, memang dia merengek marah sebab yelakan korang suka ka orang dok sapu2 dekat hidung kalau tengah selsema? Gitu la kot perasaan dia. Rimas ibu dok kacau. Dahlah ibu geram ja dengar bunyi hingus yang tak nak keluar tu. Hehehe.

Surprisingly, masa lepas tidurkan medina, dia tetiba batuk. Batuk sampai termuntah atas tilam. Sob sob habis tilam ibu ayang oi. Tapi tak pa sebab medina muntahkan kahak dia. Lega syira tengok kahak keluar. Malam tu, medina tidur dengan lebih selesa. Tak dak la merengek sebab marah hidung tersumbat macam sebelum ni. Betullah petua orang tua dulu, guna bawang putih ja.

Kita yang dewasa pun elok jugak guna. Cara nak guna Garlic Balm ni mudah ja. Sapu sikit dekat dada, belakang badan, tapak kaki dan hidung. Guna sekiranya perlu. Medina bebas selsema lepas dua hari. Ibu pun happy tengok dia selesa. Hehe yelakan baby ni dia cranky semacam kalau dia tak sihat. Tapi tak pa syira sukaaaa layan dia cranky. Dalam medina tak sihat pun dia aktif. Sepahkan bilik tetap sepahkan walaupun tak sihat. Rutin wajib dia.

Eh dah la korang, nanti kita cita benda lain pulak.

P/s: selain guna Garlic Balm, suka di sini syira suggest balm yang lain spt Tasneem Naturel CF Balm dan Vick Baby Balsam. Kalau BF mom seeloknya makan bawang putih banyak2. macam syira, syira goreng bagi crunchy pastu makan dengan nasi panas-panas. Alaa.. macam orang pantang tu.

Kalau berminat untuk beli Garlic Balm, boleh whatsapp syira 0134497249



25 comments:

  1. Nice produk , bagus xde paraben

    ReplyDelete
  2. macam best jer product ni sis. balm garlic. #done follow sis

    ReplyDelete
  3. salah satu rawatan alternatif yang baik , in shaa allah

    ReplyDelete
  4. terbaik!!! mmg viral dah balm garlic ni

    ReplyDelete
  5. Selalu dengar tiger balm je. Lepas nie nak try garlic balm sebab takde paraben kan?

    ReplyDelete
  6. Ala..memang tau garlic bagus untuk demam ke selsema ke but the bau ok tak? Imagine terbau garlic sure lapar pas tu. hahaha

    ReplyDelete
  7. saya first time dengar garlic balm ni, baguslah 100% natural sebab boleh aplikasi kepada bayi... kalau orang tua macam I nih selalu kembung perut sebab makan banyak, boleh juga gunakan?

    ReplyDelete
  8. budak2 mmg mudah kena selsema bila ada opt mcm ni mmg kena amik peluang beli satu letak kat rumah..just in case ada remedi dia kan...lagi2 ramuan bawang putih..insyaallah mujarab

    ReplyDelete
  9. wow garlic balm, first time to know this. Interesting as I always just eat garlic but didn't know we can use like this. Glad to see it here, yeah follow your blog too. :D www.mymumbest.com

    ReplyDelete
  10. wah garlic balm, mesti kuat betul baunya kan. sedangkan yang masak ni pun kak lily asyik nak bersin je ek.. tapi kalau bagus why not kan

    ReplyDelete
  11. Pernah nak cuba juga..yela, nak buat sendiri kadang tak sempat..dah siap gini senang dan mudah..nak beli tak terbeli-beli..huhuhu..nanti nak beli juga la

    ReplyDelete
  12. Kalau orang dewasa macam kita ni boleh gunakan balm ni sebab kita juga selalu selsema tak tentu masa sampai merah hidung ni kadang-kadang dibuatnya...

    ReplyDelete
  13. Ada jugak tgk product ni dkt IG.bgs sebenarnya bawang putih utk kegunaan especially baby atau anak2 yg kena batuk selsema. Lagi bagus sbb takde paraben fan 100% semulajadi

    ReplyDelete
  14. balm yang baby guna memang selamat digunakan. takde bahan kimia. kadang2 yang dewasa pun terguna juga. hehe

    ReplyDelete
  15. Orang tua-tua kata, garlic memang bagus untuk legakan selsema. Now dah buat dalam botol cam ni senanglah nak beli kan...nak beli jugaklah satu..tapi pakai kat sis sendiri..hehehe

    ReplyDelete
  16. Garlic memang bagus untuk rawat selsema. Cuma bila dah jadi balsem ni ok tak akak? Bau dia mesti aummmmm. Wakakaka. Boleh guna untuk seisi keluarga. Harga pun berbaloi. Boleh la beli nanti. Mesti ada jual kat kedai jamu kan.

    ReplyDelete
  17. dulu dan kini pun kalau batuk tak berhenti, akak akan guna bawang putih ketuk letak kat leher tapi sekarang dah mudah dah, kena ada produk ni kat rumah jadi tak la anak-anak tolak sebab kalau bawang putih bau dia kuat but I likee

    ReplyDelete
  18. Biasanya guna produk ini klo cuaca dingin yang buat badan agak kurang fit seperti hidung tersumbat krn flu. Juga jika badan capek dan pegal.

    ReplyDelete
  19. Garlic balm is something new to me. I didn't see it on Facebook either. Hah... I must be living in a cage. From reading your review, I think it's good to get a bottle or two to 'jaga pintu'.

    ReplyDelete
  20. This balm looks good.. never try before.. how does it smells like? must be comforting..

    ReplyDelete
  21. Packaging dia comel & senang nak bawa ke sana sini xpun bila travel. Kanak2 fan dewasa boleh pakai sekali . Banyak khasiat dan kelebihan pulak tu

    ReplyDelete

 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page