Wednesday, 4 April 2018

Review: Rawat Selsema Bayi Dengan Garlic Balm


Assalamualaikum

Sejak dua menjak ni kan kejap hujan kejap panas. Kadang siang panas terik, bila mai petang sikit hujan. Disebabkan cuaca tak menentu ni Medina kena selsema pulak. Alhamdulillah nasib tak demam. Kalau demam lagi pening kepala ibu. Sepanjang medina selsema, syira tak bawak pun jumpa doktor.

Kalau boleh, syira taknak biasakan medina dengan ubat. Kita cuba rawat dengan remedy yang sedia ada. Kalau memudaratkan baru syira bawak jumpa doktor. Syira gunakan Garlic Balm homemade daripada ZM Beauty. Produk ni agak viral dekat facebook. So sebagai ibu ni, syira cuba la. Sebab tengok testimoni gempak gila.



Apa yang best pasal Garlic Balm ni?

*Tak panas dan sejuk
Selalukan balm ni panas tapi Garlic Balm ni tak panas. So sesuai sangat kalau nak gunakan untuk baby daripada pantang. Lagipun cepat meresap ke dalam kulit.

*Tiada paraben dan bahan kimia
Yang ni faktor paling penting sekali kalau kita nak guna untuk diri sendiri atau orang lain. Sebab kita kena pastikan betul-betul selamat digunakan.

*100% diperbuat daripada bawang putih
Hahahha.. yang ni syira nak tergelak sikit. First time syira dapat Garlic Balm ni, buka ja penutup dia bau semerbak bawang putih. Bawang putih yang dah digoreng gituuu. Macam nak makan pun ada. So bila sapu dekat medina tak dak la bau busuk sebab kalau orang tua dulu dorang kan bakar bawang putih pastu campur dengan minyak sikit.

*Mempunyai kelulusan KKM
Alhamdulillah produk ZM Beauty ni mendapat kelulusan KKM. Jadi selamat digunakan sebab 100% bahan yang digunakan organik.

Masa malam pertama syira sapu dekat Medina, memang dia merengek marah sebab yelakan korang suka ka orang dok sapu2 dekat hidung kalau tengah selsema? Gitu la kot perasaan dia. Rimas ibu dok kacau. Dahlah ibu geram ja dengar bunyi hingus yang tak nak keluar tu. Hehehe.

Surprisingly, masa lepas tidurkan medina, dia tetiba batuk. Batuk sampai termuntah atas tilam. Sob sob habis tilam ibu ayang oi. Tapi tak pa sebab medina muntahkan kahak dia. Lega syira tengok kahak keluar. Malam tu, medina tidur dengan lebih selesa. Tak dak la merengek sebab marah hidung tersumbat macam sebelum ni. Betullah petua orang tua dulu, guna bawang putih ja.

Kita yang dewasa pun elok jugak guna. Cara nak guna Garlic Balm ni mudah ja. Sapu sikit dekat dada, belakang badan, tapak kaki dan hidung. Guna sekiranya perlu. Medina bebas selsema lepas dua hari. Ibu pun happy tengok dia selesa. Hehe yelakan baby ni dia cranky semacam kalau dia tak sihat. Tapi tak pa syira sukaaaa layan dia cranky. Dalam medina tak sihat pun dia aktif. Sepahkan bilik tetap sepahkan walaupun tak sihat. Rutin wajib dia.

Eh dah la korang, nanti kita cita benda lain pulak.

P/s: selain guna Garlic Balm, suka di sini syira suggest balm yang lain spt Tasneem Naturel CF Balm dan Vick Baby Balsam. Kalau BF mom seeloknya makan bawang putih banyak2. macam syira, syira goreng bagi crunchy pastu makan dengan nasi panas-panas. Alaa.. macam orang pantang tu.

Kalau berminat untuk beli Garlic Balm, boleh whatsapp syira 0134497249



6 comments:

  1. Nice produk , bagus xde paraben

    ReplyDelete
  2. macam best jer product ni sis. balm garlic. #done follow sis

    ReplyDelete
  3. salah satu rawatan alternatif yang baik , in shaa allah

    ReplyDelete
  4. terbaik!!! mmg viral dah balm garlic ni

    ReplyDelete

 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page