Thursday, 25 October 2018

Aku Dan Migrain

Assalamualaikum semua. Sapa kat sini pesakit migrain? Sep sikit. Boleh geng dengan syira. Syira start migrain masa syira masuk Uitm dulu. Semester pertama pulak tu. Selalu sakit kepala. Last last pi check dekat Unit Kesihatan, doktor sahkan syira ada migrain.
Seumur hidup ingat sakit kepala biasa jelah. Tapi berdenyut denyut sebelah kepala ni. Kadang tu berlarutan sampai 2 atau 3 hari. Kalau ampa nak tau, dulu syira selalu tempek plaster 'kokyok' tu dekat dahi. Sampaikan makcik cleaner pun tegur "kesian.. tampal setem ek" hehehehe
Gituu la rasanya macam ada orang screw😂
Bila migrain ni sedikit sebanyak mengganggu kehidupan seharian syira. Sebabnya pesakit migrain ni tak boleh terdedah dengan cahaya dan bunyi. Memang kena bergelap ja. Syira selalu sangat bergelap dalam bilik kalau migrain menyerang. Kalau boleh bunyi bising sikit pun tak boleh. Rasa bertambah berdenyut. Kadang sebab cuaca terlalu panas pun tak boleh jugak.
Arwah ayah syira selalu tegur "hang ni asyik sakit kepala ja" hahaha. Nak buat macam mana. Sakit Allah nak bagi. Redha jelah kan. Tapi alhamdulillah sepanjang syira pregnantkan si Medina, syira tak migrain langsung. Pelik. Kalau tidak dalam sebulan mesti kena punya.
Selalunya kalau migrain, syira suka mandi lama-lama. Biar air jatuh atas kepala lama sikit. Boleh la rasa lega sikit. Kalau orang tua dulu cakap tepuk dekat ubun kita masa air mengalir atas kepala. Entah la. Tak pernah cuba.
Selain daripada tu boleh try rendam kaki dengan air ais. Pastu letak ice pack dekat belakang leher. Yang ni berkesan bagi syira. Tapi kalau dah melarat sangat, syira akan telan ubat. Dulu syira memang kaki telan ubat migrain, asal sakit ja telan. Cuma sekarang ja kurang dah. Nak lawan sendiri sakit tu. Gituuu
Eh kalau korang ada tips lain boleh la kongsi dekat komen. Mana tau syira boleh cuba. Ok tu ja. Bye

Saturday, 13 October 2018

Drama TV3 - Tulus Cinta

Assalamualaikum dan selamat petang. Syira boleh dikatakan kaki tengok drama jugak. Drama pendek jelah. Yang bersiri ni tengok pelakon jugak nak layan lama lama. Okay ni salah satu drama Tv3 yang syira suka iaitu Tulus Cinta.
Drama tulus cinta ni pernah ditayangkan pada bulan Mac yang lalu kalau tak silap syira. Malam ni 13 Oktober bakal ditayang semula pada pukul 9 malam. Okay meh syira cerita sikit sinopsis drama ni.

Sinopsis
Mengisahkan tentang seorang perempuan bernama Maira yang menghidap penyakit leukimia. Sejak Maira mengetahui mengenai penyakit beliau, beliau banyak menyendiri. Tetiba eh. Hahah tanpa diduga Maira bertemu dengan Azim dan sejak itu mereka berkawan rapat. Lepas tu apa yang terjadi? Haa korang kena tengok sendiri ok. Ada orang ketiga tetiba muncul di antara Maira dan Azim ni. Damn it hehehehe.

Arahan: Ellie Suriaty
Terbitan: Sha's Media Sdn Bhd
Pelakon: Amar Asyraf, Siti Elizad, Puteri Aishah, Halim Radzi,  Anne Abdullah dan ramai lagi.

Selamat menonton!


Friday, 12 October 2018

Susu Fernleaf UHT Pilihan Bijak Kami Satu Keluarga

Assalamualaikum dan salam sejahtera korang! Seperti mana yang kita tahu susu merupakan salah satu keperluan kalsium yang perlu diambil secukupnya tanpa mengira usia. Penting okay untuk diet kita. Sebab susu tidak menggemukkan malahan memberi banyak manfaat dan kebaikan kepada tubuh badan kita seperti menguatkan tulang kita, membantu kita mendapatkan tidur yang lebih berkualiti dan sebagainya. Sebab tu syira suka minum susu sebelum tidur. Salah satu susu favourite syira ialah keluaran Fernleaf Malaysia.

Mengenai Fernleaf
Fernleaf diperbuat dengan 100% susu dari New Zealand. Fernleaf juga merupakan salah satu jenama di bawah Fonterra iaitu sebuah syarikat yang mempunyai rangkaian produk lain seperti Anlene, Anmum, Anchor dan CalciYum. Mak syira juga penggemar susu Anlene tau.

Susu Fernleaf boleh didapati di kebanyakan pasaraya seperti Tesco, Giant dan banyak lagi. Selain susu tepung, Fernleaf juga boleh dinikmati dengan pek sedia untuk diminum! Iaitu Fernleaf UHT yang mempunyai tiga variasi; krim penuh, rendah lemak dan perisa coklat. Korang jangan tak tahu Fernleaf juga available dengan pek 200ml dan 1 liter. Kalau syira selalunya beli yang pek 200ml. Senang untuk dibawa ke mana sahaja.

Lembu tenusu dan rumput
Syira nak cita sikit yang lembu-lembu di New Zealand diberi makan rumput tau. New Zealand mempunyai tanah yang subur serta iklim yang terbaik bagi melayakkan negara tersebut untuk menghasilkan susu. Eh bagusnya kan. Lembu tenusu juga diberi kebebasan 90% daripada masa untuk meragut rumput tanpa batasan sebab apa? Rumput yang tumbuh di sana sangat berkualiti dan sangat membantu dalam penghasilan susu yang tinggi vitamin D. berbanding dengan lembu yang terkurung di dalam kandang, susu yang terhasil amat berkualiti.

Penghasilan susu secara semulajadi
Tanpa penggalak susu, lembu tenusu Fernleaf dapat menghasilkan susu dengan semula jadi. Dengan adanya iklim yang baik dan selesa, udara dan air yang bersih serta rumput yang terbaik tidak menjadi halangan untuk penghasilan susu yang terbaik.

Pakar tenusu
Peladang Fernleaf sangat berdedikasi dalam memastikan kualiti susu tertinggi dalam setiap peringkatan pengeluaran susu. Bermula dengan penyediaan air yang bersih sehinggalah produk sedia untuk diedarkan kepada penguna. Mana taknya peladang Fernleaf mempunyai pengalaman lebih daripada 140 tahun dalam bidang perladangan tenusu sebab tulah susu Fernleaf 100% Mmmmm!
"Saya suka saya suka"
Straw biasa is too mainstream thats why kita minum guna straw ni
Banyak kan kebaikan susu Fernleaf ni! Selain daripada itu, korang kena tahu mengenai kebaikan susu jugak. Meh syira cerita sedikit sebanyak mengenai kebaikan dan manfaat susu terhadap badan kita.

-Melindungi gigi kita daripada kerosakan. Korang yang ada masalah kaviti jangan lupa minum susu okay.
-Melangsingkan tubuh badan. Susu banyak memberikan kita vitamin supaya kita sentiasa cergas dan sihat
-Bertindak sebagai anti-asid. Bagi pesakit pedih ulu hati memang digalakkan minum susu.
-Mengurangkan ketidakselesaan semasa PMS. Iye betul susu ni boleh dijadikan penenang tekanan yang kita hadapi semasa haid.
-Menguatkan tulang kita. Yang ni sebab utama kalau nak kekal bertenaga dalam kita menjalani kehidupan seharian.

Sebelum kita berakhir di sini (menda dah macam ending drama pukul tujuh ni hehehehe) syira nak kongsi resepi susu kurma dan badam. Syira suka minum ni masa syira pregnant dulu bagi kekalkan tenaga. Caranya, tiga biji kurma, enam biji badam dan blend bersama susu Fernleaf low fat. Dan sedia untuk diminum lebih lebih lagi minum sejuk-sejuk. Yummy!

Selamat mencuba!


Wednesday, 3 October 2018

50gram x Swanicoco Show Me The Velvet Lipstick

Assalamualaikum dan salam sejahtera readers. Syira excited sangat nak kongsi dengan korang mengenai jenama lipstick terhangat di Korea yang baru sahaja dilancarkan di Malaysia pada 18 September 2018. A few days ago, syira dah cuba keluaran terbaru Swanicoco iaitu Swanicoco Show Me The Velvet Lipstick.

Swanicoco
First of all, meh syira cerita sikit mengenai Swanicoco. Swanicoco ni merupakan sebuah syarikat yang pada mulanya mengeluarkan sabun daripada proses penapaian. Swanicoco banyak menggunakan bahan semula jadi sebagai bahan utama dalam penghasilan produk mereka. Jadi tidak perlu risau ye. Produk Swanicoco ini sememangnya selamat.

50Gram
50gram pula merupakan sebuah kedai bunga secara online di Malaysia. Kali ini 50gram berkolaborasi dengan Swanicoco. Untuk pengetahuan semua, 50gram adalah yang pertama di Malaysia yang menjual Swanicoco Show Me The Velvet Lipstick.

Swanicoco Show Me The Velvet Lipstick
Swanicoco Show Me The Velvet Lipstick kalau nak tau sangat limited edition. Once its sold, takkan restock lagi. Jadi korang kena dapatkannya sebelum terlambat ye. Mempunyai tiga warna iaitu Juliet Red, Shine Orange dan Pink Blossom. Swanicoco Show Me The Velvet Lipstick yang syira terima adalah kod Juliet Red. Bagi syira, lipstick ini sangat pigmented dan senang nak oles di bibir. Letak sikit pun dah menyerlah warnanya yang merah nak oren sikit.

Didatangi dengan bekas berputar yang agak praktikal bagi syira. Bagi ibu seperti syira memang sesuai sangat sebab kadang Medina suka main barang make up syira. Jadi agak sukar bagi Medina untuk buka. Kalau korang nak tau Swanicoco Show Me The Velvet Lipstick ini direka khas dengan pelembap semula jadi. Jadi bila syira pakai di bibir, bibir takkan kering. Sentiasa moist walaupun selepas syira makan. Amazing!

Bahan yang digunakan adalah:
Octyldodecanol, Isononyl Isononanoate, Silica, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Isoeicosane, Ozokerite, Ethylhexyl Palmitate, Microcrystalline Wax, Paraffin, Phenyl Trimethicone, Caprylic/Capric Triglyceride, Copernicia Cerifera (u) Wax, Polyhydroxystearic Acid, Kaolin, Tocopheryl Acetate, Caprylyl Glycol, Argania Spinosa Kernel Oil, Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate, Hexylene Glycol, Fragrance, Phenoxyethanol, Ci 15850, Ci 45410, Ci 15985, Ci 19140, Ci 15850
wajib bawa ke mana saja!

Harga Swanicoco Show Me The Velvet Lipstick
Harga yang ditetapkan adalah RM88.85. Korang boleh dapatkan di website 50gram. Nationwide delivery!

Oh ya! Syira hampir terlupa. Korang boleh purchase Swanicoco Show Me The Velvet Lipstick ini dengan diskaun 25% dan juga berpeluang untuk stay di villa dan lipstick PERCUMA! Korang klik sini okay untuk purchase >> Swanicoco

Maklumat lanjut boleh layari


 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page